SPOSÓB JEDZENIA RÓŻNYCH DAŃ

Kiełbasę na gorąco, po nabraniu na talerz i odkrojeniu kawałka, przecinamy w poprzek i przytrzymując widelcem zdejmujemy nożem skórkę, którą odsuwamy na brzeg talerza: kiełbasę jemy widelcem lub dzielimy ją na drobniejsze części nożem (nie ,,na zapaś”, ale kawałek po kawałku).

Pasztety je się widelcem, szczególnie wtedy, gdy polewa się je majonezem, ale można też rozsmarować nożem na kromce chleba. Kawior podaje się najczęściej w oryginalnej puszce: jeśli był kupiony na wagę, znajduje się na półmiseczku, skąd nabiera się go łyżeczką na swój talerz. Na posmarowany masłem kawałek chleba nakładamy kawior nożem, skraplamy sokiem z cytryny i tak przygotowaną kromkę bierzemy w rękę i jemy.

Zupy z talerza nie musi się koniecznie wybierać do ostatniej kropli. Nie należy dmuchać na zupę i mieszać jej, by wystygła, ale cierpliwie poczekać albo zbierać z brzegu i wierzchu talerza, gdzie jest mniej gorąca.

Ryb nie jada się nożem: wie o tym prawie każdy szanujący się obywatel i zna na ten temat kilka dowcipów. A jednak… jednak, gdy nie ma w domu specjalnych sztućców do ryb, gdy nie ma tyle widelców, by dać każdemu po dwa, można podać nożyki, byleby nie ostre, nie ukrywając przy tym powodów uchybienia. Wprawdzie światowcy twierdzą, że i wtedy należy raczej uciec się do pomocy kawałka chleba, ale wielu praktyków uważa, że wygodniej jest zbierać mięso z ości widelcem i nożykiem. Ponadto wolno używać noża przy jedzeniu śledzi (rolmo- psów). Jeśli jednak są to śledzie w konserwie znowu korzystamy tylko z widelca, ewentualnie pomagając sobie kawałkiem bułki czy chleba.

Ryby wymagają ostrożnego jedzenia. Starajmy się usunąć ości już na talerzu. Jeżeli jednak mimo wszystko dostaną się do ust, nie wypluwamy ich, lecz dyskretnie wysuwamy wargami na widelec i składamy na brzegu talerza. Czasem – trudno – trzeba będzie posłużyć się palcami, ale zróbmy to szybko i niepostrzeżenie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>