SPOSÓB JEDZENIA RÓŻNYCH DAŃ CZ. II

Mięso kraje się nożem, przytrzymuje i je widelcem. Każdy kęsek należy zjeść od razu, po czym dopiero ukroić następny. Siekane kotlety, klopsy itp. jada się tylko widelcem. D r ó b należy jeść zawsze widelcem i nożem. Robiąc to stale łatwo dojść do wielkiej wprawy. Jedynie na wycieczce wolno np. obgryzać kurzą nogę trzymając ją w ręku.

Jeżeli dostanie się do ust kosteczka, trzeba ją – podobnie jak ość z ryby – dyskretnie złożyć wargami na widelcu, po czym przenieść na brzeg talerza. Kluski wszelkiego rodzaju kraje się widelcem.

Makaron dzieli się i jada widelcem. Kto jedzie do Włoch, niech nauczy się tam jeść słynne spaghetti, które i u nas stało się bardzo modne. W prawej ręce trzymamy widelec, w lewej łyżkę, którą wsuwamy w spaghetti: następnie nabijamy makaron na widelec, opieramy go o wgłębienie łyżki i szybko obracając nawijamy odpowiednią porcję. Manipulacje te są zabawne, ale niektórzy twierdzą, że „choć spożywanie jest męczące, lecz skutki dają poczucie szczęścia, jak każde zwycięstwo nad materią’“. Jednak szczytem umiejętności jest jedzenie tylko widelcem i takie nawinięcie makaronu, by nawet najdłuższego nie trzeba było skracać.

Jarzyn nigdy nie kraje się nożem, można je dzielić widelcem. Ziemniaków też nie kraj nożem! Nie rób z nich na talerzu papki widelcem. Przystoi to tylko małym dzieciom lułp bezzębnym starcom. Ale jednak ze względów praktycznych nieraz odstępuje się od tych reguł. Aby duże ziemniaki szybciej ostygły, . dzieli się je na talerzu widelcem. Jedząc nożem i widelcem kawałeczki odkrojonego mięsa, np. pieczeni, nakłada się ną nie – również odkrawając je nożem – kawałeczki ziemniaków. Ziemniaki purée też nakłada się nożem na kęsy mięsa. Tylko frytki nabiera się wprost widelcem, albo je wkłuwając, albo nabierając parę frytek naraz na wgłębienie widelca – również pomagając sobie nożem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>