MANIERY PRZY JEDZENIU

Serwetki papierowe służą do wycierania ust. Wycie ranie serwetką papierową sztućców u’ lokalu nie jest estetyczne ani właściwe: niestety jednak okoliczności czasem zmuszają nas do tego.

Zużytą serwetki: bibułkową kładziemy da własny, pusty juz talerz, ale nie na popielniczki. Nakładanie na talerz wymaga umiaru. Nie należy nabierać śmiesznie mało, jakby sit: prowokowało – gospodarzy do próśb, by wziąć więcej, lub nie miało zaufania do ich kuchni, lecz ‚też nie za dużo: nie tylko z tej racji, że może zabraknąć dla innych, ale i dlatego, że zbyt obfita porcja robi przykre wrażenie i świadczy o łakomstwie.

Na talerzu musi .być zawsze porządek, Nie rozmazujmy potraw, ale zjadajmy wszystko do czysta. Nie należy połykać łapczywie wielkich kęsów, jak również się opóźniać i jeść jeszcze wtedy, gdy wszyscy już skończyli.

Nie należy się drożyć z nakładaniem na talerz, czekać na kilkakrotne prośby pani domu. Nie zmuszajmy też gości do jedzenia i picia, jak to często jest w zwyczaju, który wcale nie świadczy o gościnności ani o dobrym wychowaniu.

O obrus gospodarzy powinniśmy dbać jak o własny. Musimy koniecznie nauczyć się jeść ,,systemem bezszmero- wym”. Nie ma nic bardziej odrażającego niż siorbanie, mlaskanie itp. Wrażliwym ludziom odbiera to zupełnie apetyt i odstrasza od wspólnego stołu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>