JAK JEŚĆ CZ. III

Pomarańcze obiera się zręcznie i ładnie nożykiem. Skórki: rozcina się podłużnie w 4-6 miejscach i odchyla z jednego końca, nie odrywając całkowicie. Otrzymujemy piękny „kielich”, w którym podaje się pomarańczę porozrywaną na cząstki. Cząstki, po 2-3, odrywa się od całości, nakłuwa plastykową lub drewnianą wykałaczką i zostawia na skórce. Sięgając po cząstki pomarańczy, chwytamy je za wykałaczkę. Można też przecinać pomarańcze na dwie połów’ki w poprzek, ale zwykle wtedy tnie się skórkę w ząbki, opróżnia z miękiszu, ten doprawia na sałatkę owocową i napełnia pomarańczowe pucharki. Podaje się na liściu sałaty, na talerzykach.

Mandarynki obiera się bez pomocy nożyka, palcami. Winogrona obrywa się z gałązki. Pestki i skórkę można wypluwać, ale tylko na swój talerzyk, nie na dłoń. Melony i ananasy należy podawać w plasterkach, a jadać łyżeczką lub widelcem.

Grejpfruta trzeba przekroić na połowę, posypać cukrem (najlepiej pudrem) i wybierać osłodzony miąższ łyżeczką. Można też jak z cytryny wyciskać z niego sok i pić przelany do szklanki.

Śliwki, morele, brzoskwinie (jeżeli ich nie obiera’ 103 my) i inne owoce pestkowe, prócz bardzo soczystych, otwiera się palcami lub nacina nożykiem do owoców (szczególnie gdy nie są zbyt dojrzałe lub są mrożone), usuwa pestkę i zjada połówki. Wiśnie, czereśnie, mirabelki bierze się całe do ust i pestkę wypluwa jak najbardziej dyskretnie na talerzyk.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>