JAK JEŚĆ CZ. II

Do wielu koktajli i zimnych napojów dodaje się kostki lodu oraz plastykowe słomki. Ciekawe, ale na całym świecie przyjęło się, że kostki wkłada się do szklanek rękami, choć istnieją i specjalne szczypczyki lub łyżeczki. Słomkę kładzie się do szklanki, na szklankę lub wszystkie słomki razem ustawia w szklanym naczyniu i każdy sobie dobiera, jaką chce.

W lokalach ,,przylepia” się słomkę w bibułkowym opakowaniu do boku zroszonej, zimnej szklanki. Taką słomkę można po użyciu przełamać. W prywatnym domu zużytą słomkę postawia się w szklance, z której się piło.

Wśród „modnych” napojów powodzeniem cieszą się te, które są najbardziej estetyczne: a więc np. krusty. Krusta ma zewnętrzny brzeg szklanki czy pucharku ozdobiony kryształkami cukru (brzeg szklanki zwilża się plasterkiem lub sokiem cytryny, a potem macza w cukrze-krysztale), by nie tylko było ładnie, ale by pijąc napój przez ten cukier łagodzić smak goryczki czy kwasu lemoniady, napoju z grejpfruta, dodanego wermutu itp. Krusty można podawać bez słomki, bo przecież pije się przez cukier. Ale można też je podać, gdy napój jest z lodem, aby go nie pić zbyt wielkimi łykami ze względu na bezpieczeństwo naszego gardła.

Owoce. Dla wielu ludzi nie ma nic przyjemniejszego jak wgryzać się w aromatyczny miękisz gruszki lub jabłka, odrzucając tylko pestki i ogonek. A jednak w towarzystwie tak się nie jada. Trzeba jabłko wziąć z koszyczka (albo innego naczynia) na swój talerz, specjalnym lub zwykłym nożem pokrajać na ćwiartki i obrać. Jeść widelcem do owoców, jeśli go nie ma – trzymając w ręku.

Banany można obierać i jadać zwyczajnie „jak małpy” (przepraszam, ale to fachowe określenie), czyli obrać ze skórki – nie całkowicie – j trzymając za dolny koniec odgryzać po kawałku bananowy miąższ Smakosze jednak twierdzą, że banany powinno się jadać „na mokro”. A więc np. w surówce owocowej, wymieszane z zimnym mlekiem, ze śmietaną, z kompotem, z koktajlami itp. Najlepsze lody na świecie to „banana-split”, czyli góra lodów i bitej śmietany na przekrojonym wzdłuż bananie. Zwykle jada się je łyżeczką z plastyku. Specjał ten możemy przyrządzić sami w domu, bo lody można kupić gotowe.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>