JAK CO SIĘ JE

Podajemy kilka wskazówek: niektóre przydadzą się Wam może tylko raz w życiu, inne będą potrzebne na co dzień. Zawsze lepiej jest wiedzieć więcej niż wskutek nieświadomości zachować się niewłaściwie.

Znajoma opowiadała mi, jak w pierwszych latach po wojnie pracowała jako tłumaczka przy delegacji zagranicznych dziennikarzy. Będąc wraz z gośćmi na bankiecie popełniła dwie gafy: nie mogąc sobie poradzić z nogą kurczęcia chwyciła ją w palce, a gdy podano orzeszki do szampana, nałożyła je na talerzyk łyżką zamiast ręką.

Chleba lub bułki jako dodatku do zupy czy sardynek nie kraje się nożem, lecz przełamuje na pół lub — jeszcze lepiej – odrywa kęs po kęsie. Nie kręćcie kulek z chleba i nie bawcie się w rzeźbiarzy. Jeśli musicie kruszyć, róbcie to wyłącznie nad talerzem.

Ciasta miękkie jada się obłamując małe kawałki: podobnie francuskie albo z kruszonką, ale tylko wtedy, gdy nie ma widel- czyków. Do tortów konieczne są łyżeczki. Cytrynę pokrajaną w ćwiartki czy ósemki wyciskamy palcami. Plasterek, ułożony np. na sznyclu, wyciskamy ostrożnie nożem i odsuwamy na brzeg talerza, a podany do herbaty – wyciskamy łyżeczką w szklance.

Kawa biała lub herbata. Ileż popełnia się błędów przy, zdawałoby się, tak prostej czynności, jak picie tych i podobnych codziennych napojów. A więc: brać cukier łyżeczką wyłącznie do tego przeznaczoną: nie maczać jej! Mieszać ostrożnie i jak najciszej, nie uderzając o brzegi szklanki lub filiżanki. Nigdy nie zostawiać łyżeczki w naczyniu ani też nie pić nią cały czas (wolno tylko parę pierwszych łyków). Należy odłożyć ją na spodeczek.

Nie dmuchać, nie prychać, ale poczekać spokojnie, aż napój ostygnie. Nie wkładać kciuka do uszka i nie odstawiać piątego palca. Nie jest to wcale wytworne, przeciwnie – śmieszne i pretensjonalne. .

Broń Boże nie wylewać zawartości filiżanki na spodeczek albo odwrotnie, a w razie nieszczęścia posłużyć się papierowymi serwetkami lub udawać, że wszystko jest w porządku. Pić „systemem bezszmerowym” i nie podstawiać dłoni pod szklankę.

Dbać, aby resztki cukru nie zostawały na dnie filiżanki, jest to marnotrawstwo przykre dla gospodarzy. Mokkę, czyli mocną czarną kawę, podawaną w filiżaneczkach na małych spodeczkach, można pić trzymając spodeczek w ręce, w przeciwieństwie do kakao, herbaty, mleka itp. Goście mogą ją popijać stojąc i rozmawiając lub siedząc wygodnie w fotela Ale też nie wolno dmuchać, siorbać i pozostawiać łyżeczki w filiżance.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>