JAK CO SIĘ JE CZ. III

Na krakersy, kliksy, herbatniczki serowe itp. nakłada się pastę np. z rokpolu, a w środek wbija obranego z łupiny migdałka. Taką „kanapkę” bierze się palcami za migdałek i… całą wsuwa do ust.

Można przyrządzić też tzw. koreczki, a więc na kostce sera spiętrza się różne dodatki, jak kawałeczki szynki czy mięsa lub innej wędliny, cząstkę czerwonej papryki, a u szczytu winogron- ko, wiśnię lub inny owoc – potem wszystko to nabija się na plastykową szpilkę, szpadkę czy widelczyk. Taki koreczek bierze się za koniec szpilki, wsuwa do ust, zdejmuje wargami wszystkie dekoracje na raz.

Istnieją też kanapeczki w postaci malutkich łódeczek, niby-mi- seczek z kruchego ciasta, tak malutkich, aby również w całości można je było wziąć do ust. Robi się też kanapki – przypominające tort stefankę – z cieniutkich kromek chleba (np. pumper- nikla i chleba chrupkiego) posmarowanych tłuszczem, różnymi pastami lub przełożonych wędlinami, serami itp. Potem stos ten kraje się w poprzek złożonych kromek. Czasem wąską bułkę barową wydrąża się z miąższu, a miąższ sieka i miesza z różnymi dodatkami, potem wkłada z powrotem w środek bulki, mocno ubija, oziębia w lodówce i również kraje w poprzeczne kanapki.

Kanapki tradycyjne, tj. takie, które bierzemy w podróż czy jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy, powinny składać się z dwóch różnych kromek chleba, np. ciemnego i białego, posmarowanych tłuszczem i przełożonych listkiem sałaty, serem, wędliną, wędzoną rybą, jajkiem, pasztetem itp. Po złożeniu kromek trzeba je przekroić na pół, każdą połowę zawinąć w pergaminowy papier, a potem wszystko razem włożyć do torebki z folii. W podróży, gdy nasze ręce nie są zbyt czyste, jemy taką kanapkę, trzymając ją przez papier. Kiełbasy w plasterkach i innych wędlin nie obiera się ze skórki palcami. Jeżeli podano nie obraną, trzeba wziąć na swój talerz kawałek i tu obrać ze skórki widelcem i nożem.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>