JAK CO SIĘ JE CZ. II

Masło, margaryną bierzemy z maselniczki czystym nożem prosto na chleb lub kładziemy na talerz, a potem smarujemy kromką chleba czy bułkę. S e r. Chleb obłożony serem, w przeciwieństwie do bułki, można jeść nożem i widelcem. Lecz wygodniej jest wziąć kromkę do ręki. Można też – francuskim zwyczajem – wziąć kawałek twardego żółtego sera w palce i jeść go bezpośrednio, wprost z talerza lub półmiska, na którym leży pokrajany w plastry lub w grubsze kawałki.

Miód trzeba nabierać przeznaczoną do tego łyżką, uważając, by z niej nie spływał, po czym kłaść na brzeg swego talerza. Z porcji-miseczki, jaką otrzymujemy np. w cukierni lub barze mlecznym, bierzemy go nożem czy łyżeczką.

Marmoladę, dżem, konfiturę nabieramy przeznaczonym do tego nożem lub łyżeczką, nakładamy na talerzyk i jemy bezpośrednio własną łyżeczką lub smarujemy chleb. Słodycze te można podawać w słoikach, uważając jednak, by brzegi były czyste.

Jaja na miękko podaje się w specjalnym kieliszku, ustawionym na tólerzyku wraz z łyżeczką, którą zdejmujemy czubek jajka po stłuczeniu i usunięciu skorupki. Nabieramy czystym nożem nieco soli na swój talerzyk i stąd bierzemy ją łyżeczką. Nigdy palcami z solniczki! Najlepiej jednak używać do posypywania soi- niczki z dziurkami. Trzeba tak jeść, aby nie ochlapać kieliszka, spodeczka i siebie.

Niektórzy uważają, że czubek jajka na miękko powinno się uciąć nożem. Trzeba to jednak robić umiejętnie: jednym ruchem naciąć jajko tak, by żółtko nie spływało po nożu. Jaja na twardo powinny być podawane już obrane i pokrajane wzdłuż. Jemy je widelcem. Tylko na wycieczce, w podróży, jemy takie jaja wprost ze skorupki.

Kanapki (tartinki) bierze się w rękę. Tylko wtedy, gdy kromki są duże albo obłożone polędwicą czy inną wędliną, którą trudno jest odgryźć zębami, posługujemy się nożem i widelcem. Obecnie wiele modnych kanapek bardzo zmieniło swój dawny, tradycyjny wygląd. Zasadą jest, by cała „kanapka” była… na jeden kęs. A więc np. smaruje się pastą lub bryndzą malutkie precelki, a te bierze w palce za nie posmarowany koniec.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>